Szent Imre Kórház

Kedvezményezett:
Budapest Főváros Önkormányzata
1052 Budapest, Városháza u. 9-11.
www.budapest.huNemzeti Fejlesztési Ügynökség
Infovonal: 06 40 638-638
www.ujszechenyiterv.gov.hu

A gyökerek
A dél-budai régió fekvőbeteg-ellátását végző Szent Imre Kórház helyén a XIX. század végén és a XX. század első felében gyógyító-, illetve gyógyüdülést szolgáló centrum – az Erzsébet Sósfürdő – működött. A maga idejében a budapestiek közkedvelt pihenő-, üdülő- és gyógyhelye volt.

A fejlődés lépései
1938-ban az addig gyógyfürdőként működő intézetet az OTI beemelte a biztosítottak körébe. A háború után egy új, magas színvonalú ellátásra alkalmas épület készült el, amely a dél-budai terület fekvő- és járóbeteg orvosi ellátását volt hivatott biztosítani. 1950. június 20-án megnyitotta kapuját a Fővárosi Tanács Tétényi úti Kórháza, kezdetben 362 ággyal. A ’60-as, ’70-es években a XI. kerületi lakosságszám gyors ütemben növekedett, hisz egymás után épültek fel a – kelenföldi, őrmezői, gazdagréti – lakótelepek. Ez meredeken emelkedő ágyszám-igénnyel járt, amit csak új pavilonok létesítésével lehetett kielégíteni. Ekkor épültek a „B”, „C” és „R” jelű épületek. A hetvenes években az ágyszám 1270-re emelkedett. A ’90-es években az 1950-ben épült főépület már nem felelt meg a kor követelményeinek, így szükségessé vált egy teljes körű rekonstrukciós terv kidolgozása.

Rekonstrukció I. ütem
A Szent Imre Kórház rekonstrukciója 1998 óta tart. I. ütemében az “A” jelű főépület hivatalos átadása 2003-ban volt. Itt találhatók a műtétes szakmák, a központi műtő, a sürgősségi ellátó centrum, az onkológia, valamint a képalkotó diagnosztika.