Szent Imre Kórház

Kedvezményezett:
Budapest Főváros Önkormányzata
1052 Budapest, Városháza u. 9-11.
www.budapest.huNemzeti Fejlesztési Ügynökség
Infovonal: 06 40 638-638
www.ujszechenyiterv.gov.hu

Rekonstrukció II. ütem

A rekonstrukció II. üteme, amely most fejeződött be, egy új „K” épület létesítését, az „A” épület befejezését, valamint az „R”, illetve a „C” épület korszerűsítését foglalta magába. A 6,8 milliárd forint összköltségű beruházás Budapest kiemelt projektjei közé tartozik, amely fővárosi forrásból és több mint 3,2 milliárd forint európai uniós támogatásból valósult meg. A kivitelezés hosszas előkészítés után, 2007 végén úgy vehette kezdetét, hogy ahhoz maga a kórház is hozzájárult 400 millió forinttal.

„K” épület
Az ünnepélyes alapkőletételre 2008. február 26-án került sor az akkori egészségügyi miniszter és a tulajdonos főváros vezetőinek jelenlétében. A 6 szintes, 4456 m2-es „K” épületet 2008 végén vehették birtokukba a betegek. Ezzel a lépéssel a dél-budai régió lakosságának fekvőbeteg ellátását egy, a XXI. század követelményeinek megfelelő gyógyintézet szolgálja a jövőben. A “K” épület emeletein összesen 180 belgyógyászati ágyat helyeztünk el. A járóbeteg-ellátást szolgálják az épület földszintjén kialakított rendelők és a közös használatú, osztható terű tornaterem, amelyhez külső tornakert kapcsolódik.

„R” épület
2009 áprilisában megkezdődött a Bártfai utcai Szakambulanciák épületének átépítése. A rendelőintézet az átalakítást követően 2009 decemberében nyitotta meg újra kapuit a járóbetegek előtt. Elkészült a Központi Laboratórium, a Nukleáris Medicina Részleg és több szakambulancia helyiségei. Új szint került az építményre, itt kapott helyet a klímagépház és a nővéröltöző. A kivitelezés 2010 májusában fejeződött be, amikor végleges elhelyezést nyert az épületben a Központi Gyógyszertár is.

„C” épület
A „C” épületen belül két új épületszárny létesült, amelyekben lépcsőházat, illetve lifteket alakítottak ki. Az udvar felőli építmény alápincézett, ebből egy új folyosó épült a „K” épület felé, ami lehetővé teszi az épület felszín alatti összekötését a többi építménnyel. A szárnyépületek és az új, udvar felőli toldalékok alapterület-bővülést eredményeztek, amelynek következtében a „C” épület területe 2800 m2-ről 3200 m2-re növekedett. Az épület földszintjén rendelők és orvosi szobák, az emeleti szinteken kórtermek kaptak helyet. Január közepén végleges helyére került a Gasztroenterológia, a Neurológia, a Kardiológia és a Klinikofarmakológia. Az itt gyógyuló betegeknek európai színvonalú ellátásban lehet része, hiszen minden betegszobához saját használatú fürdőszoba tartozik, a betegágyak a legmodernebb technológiával készültek, amelyek a legkényesebb igényeket is kielégítik. A hozzánk érkező betegek egyágyas szobákban is kérhetik elhelyezésüket, ahol a legnagyobb nyugalomban gyógyulhatnak, és minden kényelmi szolgáltatást megtalálnak. A tetőszerkezet fölé helikopter-leszálló épült, ami a jövőben tervezett, a III. ütemben megépülő traumatológia kiszolgálásában kap majd fontos szerepet. A szürke, megkopott külsejű épületek gondos, értő kezek munkája nyomán színesek, harmonikusak lettek, éreztetve a betegközpontúság elvét, a munkatársak komfortérzetének javítására való törekvést. A fővárosi Szent Imre Kórház Sürgősségi Centrumával, az Operatív Szakmák, illetve a Belgyógyászati Szakmák Mátrix Szervezetével, jelenlegi formájában európai színvonalon látja el Dél-Buda több mint kétszázezer felnőtt lakosát.